Likovna umjetnost i komunikacija moći

Ivana Prijatelj Pavičić

E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Bibliografija CROSBI

Redoviti profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Kao gostujući profesor predavala je na tri sveučilišta (Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Ljubljani i Likovnoj akademiji u Cetinju).

Pri poslijediplomskom doktorskom studiju iz humanističkih znanosti u Splitu voditeljica je modula Povijesti umjetnosti. Na doktorskom studiju drži dva izborna kolegija, Umjetnički i politički identitet umjetnika Schiavona Marijanska ikonografija u slikarstvu Dalmacije od 15. do 18. st. Bavi se dalmatinskom umjetnošću u razdoblju od XIV. do XVIII. stoljeća, posebice slikarstvom i kiparstvom, te umjetnicima hrvatskog porijekla zvanim Schiavoni. Objavila je do sada četiri samostalne knjige: 1. Loretske teme. Novi podaci o štovanju loretske Bogorodice u likovnim umjetnostima na području Ilirika, Vitagraf, Rijeka, 1994; 2. Kroz Marijin ružičnjak. Zapadna marijanska ikonografija u dalmatinskom slikarstvu od 14. do 18. st., Književni krug, Split, 1998; 3. Julije Klović. Ikonografske studije, Matica hrvatska, Zagreb, 1999; 4. U potrazi za izgubljenim slikarstvom. O majstoru Lovru iz Kotora i slikarstvu na prostoru od Dubrovnika do Kotora tijekom druge polovice 15. stoljeća, Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Dubrovnik, 2013. Autorica je četrdeset i dva izvorna znanstvena rada (A1), dvadeset i dva izvorna znanstvena rada (A2) i desetak znanstvenih radova u zbornicima te više poglavlja u knjigama. Osim u Hrvatskoj, sedam joj je radova objavljeno u inozemstvu (Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija). Održala je 32 izlaganja na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. U uredništvu je znanstvenog časopisa Atti e memorie della società dalmata di storia patria koje izlazi u Rimu.

Od 1996. surađivala je na programu Umjetnička baština i umjetnička topografija Hrvatske koji se vodio pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Imala je dvogodišnji poticajni projekt pod nazivom Ikonografija Julija Klovića (020900), koji se vodio u okviru glavnog projekta − teme prof. dr. Ivanke Reberski Slikarstvo i kiparstvo 16. 20. st. (00200104), a bio je pokrenut 1998. godine pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. U razdoblju od 2002. do 2005. godine bila je suradnica na znanstveno-istraživačkom projektu prof. dr. Marije Stagličić Graditeljstvo i inventar u Dalmaciji od 16. do 19. stoljeća (0020008) koji se vodio pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. godine (projekt je produžen do kraja 2013.) voditeljica je znanstveno-istraživačkog projekta MZOŠ-a pod nazivom Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo koji se vodi pod brojem 244-2440820-0794 pri Filozofskom fakultetu u Splitu. Od četvoro novaka na njezinome projektu do sada su doktorirale dvije novakinje i jedan novak (dr. Ivana Čapeta Rakić, dr. Tonća Jukić, dr. Dalibor Prančević).