Likovna umjetnost i komunikacija moći

Mirjana Repanić Braun

E-adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Bibliografija CROSBI
Telefon: 01/6112-045

Znanstvena savjetnica u Institutu za povijest umjetnosti. Magistrirala 1989. s temom Štafelajno slikarstvo 17. i 18. stoljeća na području Katedralnog i Turopoljskog arhiđakonata, a tema doktorske disertacije, obranjena 1999., bila je Barokno slikarstvo u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda. Od 1981. do 1982. radi kao kustos u Gliptoteci HAZU, od 1983. do 1998. zaposlena je u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU na izradi bibliografije za suvremenu likovnu umjetnost i kao asistent na znanstveno-istraživačkom projektu Kiparstvo i slikarstvo 17. i 18. stoljeća u kontinentalnoj Hrvatskoj. Od 1998. zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti na znanstveno-istraživačkim projektima: od 2001. do 2006. vodi istraživački projekt Likovna umjetnost sjeverne Hrvatske 17.–19. stoljeća u srednjoeuropskome kontekstu, a od 2006. projekt Barok, klasicizam, historicizam u sakralnoj umjetnosti kontinentalne Hrvatske.

U fokusu njezine znanstveno-istraživačke djelatnosti je likovna umjetnost baroknog razdoblja, s naglaskom na baroknom slikarstvu srednjoeuropskog kulturno-umjetničkog kruga. Studijski boravci u Budimpešti i Pečuhu, Firenci (Kunsthistorisches Institut), Beču (Akademie der bildenden Künste), Münchenu (Zentralinstitut für Kunstgeschichte), Grazu i Insbrucku. Od 2005. godine do danas sudjelovala je na dva međunarodna projekta: Baroque Ceiling Painting in Central Europe (voditeljica hrvatske sekcije: radionice, izlaganja) i Baroque Monuments in Croatia, Museum with no Fronteers, Discover Baroque Art (katalog spomenika za virtualni muzej; koordinatorica i autorica tekstova, autorica virtualne izložbe Languages of Baroque).

U naslovnom nastavnom zvanju izvanrednog profesora sudjeluje u dodiplomskoj nastavi Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Splitu s izbornim kolegijem Kiparstvo i slikarstvo 17. i 18. st. u sjevernoj Hrvatskoj. U sklopu doktorskog studija Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mentor je i povremeni honorarni predavač te povremeni predavač na Hrvatskim studijima. Od 2007. do 2010. predavala je renesansu i barok na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 2004. glavna i odgovorna urednica znanstvenog časopisa Radovi Instituta za povijest umjetnosti. Od 2011. predsjednica Znanstvenog vijeća IPU. Rezultati istraživanja objavljeni su u knjigama, domaćim i stranim znanstvenim časopisima, zbornicima domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova te katalozima izložbi.